Foruden indbrud, så er det muligvis det vi frygter mest når vi skal på ferie – at vores potteplanter dør ud. En ting er at bede naboerne om at gå ind et par gange om ugen og vande planterne, men det er bare langt fra altid den rareste løsning for dig. Du skal i hvert fald kende dine naboer afsindigt godt, før dette scenarie skal ske.

Det er de færreste der efterhånden har sådan et godt bånd til deres naboer, så hvordan kan vi ellers undgå det? Hvis vi skal se bort fra at du får en af dine søskende, din mor eller et andet familiemedlem til at gøre det, så er det faktisk ikke helt enkelt.

Men der skal gøres noget ved det. Potteplanter er med til at give hjemmet et frisk pust rent visionært, men det bidrager samtidig til et godt indeklima – specielt hvis du har fået Chili con carne og lørdagsprutter lidt i stuen.

Frygt ej!

I denne artikel vil du få 5 forskellige måder hvorpå du helt selv kan sørge for at holde liv i dine planter, uden at drukne dem de sidste 5 minutter inden du tager hjemmefra og retter kursen mod lufthavnen.

 

1.    Drypsystemet

Dette er en utrolig billig løsning som ikke kræver mange redskaber. Faktisk, kræver det blot en plasticflaske til hver eneste potteplante du har. Hvis du har et mindre træ, så kræver det dog muligvis to flasker.

Det går ud på at du har en helt almindelig vandflaske, hvor du prikker huller i låget med en tegnestift eller en meget spids kniv. Herefter ”planter” du din plastflaske med låget nedad (altså så flasken står på hovedet).

For at bruge denne smarte metode, skal du gerne have vandet den enkelte plante nok, så den er mættet. Ved sådan en halvliters flaske vil den kunne holde din plante i live i ca. 5 dage uden problemer.

Sådan kan det ende med at se ud, hvis du glemmer at vande i ferien.

 

2.    Snorsystemet

Denne løsning er ca. lige så let som drypsystemet. Dette system går ud på at du har en flaske med vand, noget snor og eventuelt en gaffel eller en skruetrækker. Du fylder flasken med vand, binder snoren om gaflen eller skruetrækkeren og sørger for at den løse ende af snoren er helt nede i flasken, således at de 3 elementer er forbundet. Skruetrækkeren eller gaflen skal så placeres i potteplanten, så snoren kommer godt ned i jorden.

På denne måde vil vandet helt automatisk selv få viklet sig op ad snoren og hen i planten. Denne metode vil sørge for at din plante kan holde sig i ca. 3 dage uden problemer.

 

3.    En stor underkop

Hvis du kan finde noget der minder om en stor flad skål, så er vi ved at være der. Denne metode er faktisk meget primitiv, men effektiv hvis du ikke er til de to førnævnte.

Normalt når vi vander vores planter, så kommer vandet oppe fra. Ved denne metode bliver planten vandet nedefra og den bestemmer endda selv hvor tørstig den er og hvornår den er det.

Desuden skal du sørge for at din potteplante har huller i bunden, således at når du stiller den oven på den store ”underkop” med vand i, så kan vandet sive op i planten.

Ganske let og rigtig god løsning, såfremt du lige har brugbare materialer. Hvis du ikke har et stort fad med lidt dybde, så kan du også bruge en spand og fylde en lille smule vand i. Denne metode vil typisk holde mellem 3 og 7 dage, men det kommer meget an på hvor meget vand ud bruger til den enkelte plantes størrelse, hvor vandet i forvejen var doseret med 50 centiliter ved de to andre metoder.

Værd at forsøge …

Nu har du opskriften på hvordan du kan holde dine potteplanter i live mens du er ude og nyde din ferie. Hvis du eksempelvis skal på ferie i to eller tre uger, så kan du med fordel bede din bror, søster, mor eller nabo om at gøre det samme som du har gjort – eksempelvis med plasticflaskerne. Så er de fri for at komme flere gange i ugen og kan derfor nøjes det med 1 gang pr. uge (udover den første uge du er væk).