Belægning af træ

Som regel er det natursten, fliser og granit, der bruges til havens forskellige belægninger. Men faktisk kan du også bruge et mere forgængelig materiale som træ til trædesten og pigning.

 

Mange kan ikke få sten nok i haven, men det skader ikke med lidt variation. Genbrug et fældet træ. En tyk træstamme kan saves op i passende stykker og bruges som meget dekorative, runde trædesten. Mindre træstammer kan lægges som en gammeldags pigning rundt om et træ.

 

 

En anderledes belægning er med til at markere et nyt rum eller tema i haven og gør haven til en større oplevelse.

 

En tyk træstamme kan bruges som trædesten og giver et helt andet udtryk end hvis der var blevet brugt sten eller fliser.

 

Når du går i gang med at lave en belægning af opsavede træstammer, så skal du gøre som et isbjerg i vand: Kun 1/10 skal stikke op og resten skal være under overfladen. Ellers bliver belægningen simpelthen ikke stabil nok.

 

Alle træsorter kan i princippet bruges, men jo hårdere træsort du bruger, jo længere holder det. Desuden indeholder nåletræ som bekendt harpiks og det er knap så spændende at få under sko og støvler.

 

Andre måder at benytte træ i haven

Fuglekasser

Efteråret er et godt tidspunkt at sætte fuglekasser op. Fuglene bruger nemlig ikke bare redekasserne til familieforøgelse, men også som et lunt vinterhi. Til gengæld kvitterer de med at holde skadedyrene i ave til sommer.

 

En almindelig parcelhushave på 600-800 m² kan huse 15 – 20 ynglende fuglepar, men det kræver, at haven har en varieret beplantning med rig mulighed for at finde føde og vand. I vores velfriserede haver kan det imidlertid være svært for et fuglepar at finde en reddeplads, så hvis du vil gøre fuglene, naturen og dig selv en tjeneste, så sæt fuglehuse op i din have.

 

 

Fuglekasser kan købes færdiglavet, men du kan også sagtens selv lave dem. Og det kan endda være en rigtig god ide af flere grunde. De kunstfærdige redekasser, som butikkerne lokker med, er desværre i nogle tilfælde mere udtryk for menneskets boligdrømme, mens de er fuglenes mareridt. Småfuglene er ikke interesserede i at skilte med, hvor deres rede findes. Tværtimod.

 

Hvad der er mindst lige så vigtigt, når den kommende boligejer er en fugl, er at redekassens størrelse stemmer overens med fuglens størrelse. Ellers skal fuglen ligge med hoved og hale krænget bagover, for over hovedet at komme til at ruge på æggene. Pladsmanglen bliver kun endnu større, når ungerne kommer ud af æggene.

 

Så uanset om du vil bruge efterårsferien på selv at smække nogle fuglekasser sammen eller i stedet vil købe dem, så kig ind på Dansk Ornitologisk Forenings hjemmeside. Her kan du nemlig finde et skema med oplysninger om redekassens størrelse, flyvehullets diameter og hvor højt kassen skal placeres for hver enkelt af de mest almindelige havefugle. Der er også skabeloner og vejledninger i, hvordan du selv laver fuglekasser.

 

Inspiration til din fuglekasse: