Derfor er LED-lys et godt valg som belysning i din have

Derfor er LED-lys et godt valg som belysning i din have

LED-belysning er et glimrende valg til udendørs brug i din have, da de har en meget lang levetid og et lavt forbrug af energi. Generelt kommer LED-lys med mange fordele, hvorfor du bør overveje denne belysningstype til din have.

Det kan du bruge udendørslamper til i haven

I dag findes der mange forskellige udendørslamper, du kan vælge mellem til haven. På den måde kan du indrette og dekorere din have præcis, som du ønsker. Du kan for eksempel bruge udendørslamper til at fremhæve de ting du holder mest af, ligesom at belysningen også kan skabe den perfekte atmosfære og stemning.

Derudover kan lamper i haven være med til at øge sikkerheden, når du manøvrerer rundt i den efter mørkets frembrud. Yderligere kan lys sørge for at skræmme ubudne gæster væk og virke præventivt i forhold til indbrud.

Når du har fundet ud af, hvad du ønsker, når det kommer til udendørsbelysningen i din have, skal du vælge de rette udendørslamper til formålet. Du kan vælge alt lige fra solcellelamper til væglamper, bedlamper, lyskæder og meget mere. Du kan læse mere om udendørslamper hos PlusLED.

Gode grunde til at vælge LED-belysning til din have

Som sagt er der flere gode grunde til, hvorfor du bør vælge LED-belysning som udendørsbelysning i din have. Selvom at LED-lys oftest er en smule dyrere end andre typer af belysning, vil det på længere sigt sagtens kunne betale sig for dig. Du vil nemlig spare penge både på din elregning samt på udskiftning af pærer.

At lyset holder i meget længere tid, er en stor fordel for dig. På den måde skal du nemlig ikke hele tiden tænke på lyset i haven eller bekymre dig, da du bare ved, at det bliver ved med at virke efter hensigten.

En anden god grund til at vælge LED-belysning til haven er, at LED-pærer er særdeles gode til udendørs brug. LED-pærer tåler nemlig både vibrationer og kulde, hvorfor de ikke så nemt vil gå i stykker.

Ikke nok med det er LED-lys også miljøvenlige og herved mere bæredygtige. LED-pærer indeholder ingen skadelige kemikalier, herunder kviksølv, hvorfor de er langt bedre for miljøet. Dette er meget anderledes end andre pærer, der i mange tilfælde indeholder diverse giftige kemikalier og kviksølv.

Derfor er udendørslamper med LED en fantastisk måde, hvorpå du kan være med til at reducere CO2-udledningen. Og dette er naturligvis til gavn for miljøet.

Overvej en udendørslampe med sensor

Når du er på udkig efter en LED-udendørslampe, er det ligeledes en god idé at overveje, om den eventuelt skal have en sensor. En lampe med en sensor er en rigtig god investering, da lampen herved kun giver lys alt efter, om det er mørkt samt, om der bliver registreret en bevægelse.

Da det ikke altid er nødvendigt at have en lampe tændt hele dagen, vil du slippe for det ved valg af en udendørslampe med sensor. Desuden kan sådan en udendørslampe også være med til at skræmme eventuelle indbrudstyve væk.

Tag dagens gøremål med i haven og nyd den friske luft

Tag dagens gøremål med i haven og nyd den friske luft

Føler du ikke altid at du kommer nok ud i løbet af en dag, som du måske kunne have brug for? Hvorfor ikke gøre mere brug af din have, ved at tage dine gøremål med ud og ordne dem i den friske luft. Når man har en have til rådighed, kan man lige så godt udnytte den så godt man kan. Sørg for at din have er velegnet til ophold, og tag opgaverne med ud i den friske luft, så kan du samtidig komme lidt ud.

Har du en have tilgængelig som du ikke altid får brugt lige så meget som du gerne vil? Til tider kan man komme til at sidde meget indendørs og dermed ikke få så stor gavn af sin have, som man måske godt kunne tænke sig. Hvis du mangler inspiration til hvordan du kan få brugt din have mere, så kommer vi med nogle gode råd til dig lige her.

Væn dig til at tage flere af dine aktiviteter udendørs

Mange ting som vi laver indendørs, kan sagtens laves udendørs, med lidt praktisk tilpasning. Hvis du gerne vil have mere udbytte af din have, kan du starte med at begynde at tage flere af dine aktiviteter som du normalt ville lave indendørs, med udenfor.

Udviklingen af apps, gør det ofte nemt at være mobil samtidig med at man anvender apps. Fx gør aktie-apps det muligt for dig at foretage handel på dine aktier, uanset hvor du befinder dig. Det vil sige at du altså supernemt kan tage aktierne med ud i haven, således at du samtidig kan nyde den friske luft. Er du nysgerrig på aktie-apps, og mangler en god en til dig, så læs mere her.

Når du nemt kan tage din aktier med ud i haven, er der også mange andre ting du kan gøre derude. Du kan med fordel tage en god bog med ud i haven, og lytte til fuglene pippe imens du forsvinder i en verden af spændende fortællinger. Andet praktisk arbejde kan man også sagtens tage med ud i haven, hvis man fx har noget arbejde der skal laves, nogle mails som skal svares på eller nogle ting som skal læses igennem. Når man sidder udendørs, kan det desuden hjælpe på koncentrationen med en masse frisk luft, således at man bedre kan få lavet arbejdet hurtigt og effektivt.

Indret haven på en hyggelig måde

For at du kan begynde at anvende din have oftere, kan det også være en stor hjælp hvis din have er hyggeligt indrettet. Når din have er indrettet således at den er rar at være i, og der er steder hvor man kan sidde og slappe af, er du nok mere tilbøjelig til at bruge den. Indret fx haven med et hyggeligt hjørne hvor man kan sidde i læ hvis der er behov for det, og med gode møbler man kan sidde ved. Vil man gerne bruge haven mere i løbet af hele året, selv når det bliver lidt køligere, kan det være en god idé at investere i en varmelampe.

Få styr på din forårsplanlægning med Windows 10


Når foråret står for døren, så handler det om at komme op af fjerene og begynde at planlægge det (for)år, man har foran sig. Hvornår skal chiliplanterne forspires? Hvornår skal tomatplanterne beskæres? Og hvornår skal kålplanterne plantes ud? Det er mange spørgsmål, man kan stille sig selv, når man har en have. Og alle spørgsmål er vigtige – Så hvordan får man styr på dem?

(more…)

Grøn inspiration

Alle ideer og inspirationskilder til haven samlet ét sted. Skrevet af entusiaster til entusiaster. Haveideer til nybegynderne, til de øvede og til alle eksperterne. Havebureauet.dk er dit Go-To site, når du mangler info om eller inspiration til det grønne i haven eller potterne.

(more…)

Gør din have klar til vinteren

Derfor er LED-lys et godt valg som belysning i din have

Det kan være du føler du har været heldig med din have og hvordan den har klaret året indtil videre, og derfor tænker at vinteren kommer til at gøre det af med den, men der er faktisk nogle ting du kan gøre for at haven bliver helt klar til vinteren.

Undgå flækkede krukker

Det er vigtigt at du sørger for at tømme krukkerne inden vinteren for alvor rammer din have. Kulden får nemlig jorden til at udvide sig, hvorved dine krukker er i fare for at springe. Efter du har tømt dine krukker for jord, bør du stille dem et tørt sted.

Slå plænen en sidste gang

… og gør det godt.

Fjern alle blade, små grene og hvad der ellers kan findes på din plæne. Når du har gjort dette, kan du slå din græsplæne en sidste gang. Dog må dit græs ikke være lavere end 4 centimeter, da det er den gyldne længde for overlevelse af vinteren.

Hovedrengøring i drivhuset

Det perfekte tidspunkt at rydde hele drivhuset og lave en grundig rengøring indvendigt, er i efteråret, hvor det tangerer til vinteren. Skrub hele glashytten med brun sæbe og spul drivhuset. Dit, for nu, rene drivhus er det perfekte sted til dine temperaturfølsomme planter, såsom: rosmarin og laurbær.

Disse planter skal du passe ekstra på

Nu ved du allerede at laurblade og rosmarin (og lignende) ikke er stærke nok til en kold vinter, men der er selvfølgelig flere planter der heller ikke er robuste nok til kulden.

Her er der tale om citrustræer, pelargonier, nerier og oliventræer. Alle de planter du kan komme i tanke om, som er i samme kategori som en af disse, er heller ikke gode i frostvejret. Og er du i tvivl, så er der størst chance for at vinteren bliver plantens endestation.

Hvad er ”Nøgen Havedag”?

Nøgen havedag er et tiltag vi kunne forestilles os stammer fra 70’erne. Faktisk er arbejd-nøgen-i-haven-dag en decideret global begivenhed påfundet af naturister udtaler folkene bagved eroti.dk. Det er muligvis ikke noget for enhver, men det kan være det har givet en forklaring på, hvorfor du har set nogle menneske stå i deres have iklædt deres Adam og Eva kostume.

Det oprindelige navn til denne dag er ”World Naked Gardening Day”, som er et tiltag startet af to amerikanere i 2005. Det hele startede med at de lavede en hjemmeside dengang, men grundet det sjove påfund som kildede de flestes nysgerrighed, blev denne hjemmeside verdenskendt på ganske kort tid.

Det skaber flere naturister

Danske Naturister er en forening med ca. 1700 medlemmer i hele landet, men der findes selvfølgelig mange flere naturister, som så bare ikke er med i denne forening. Formanden for Danske Naturister, Gert Mikkelsen, fortæller at hvert år efter denne begivenhed, stiger antallet af medlemmer hos Danske Naturister.

Gert Mikkelsen fortæller også at det mere eller mindre er en selvfølge, da det ikke er unormalt at vi ser danskere bade nøgne på stranden om sommeren. Disse mennesker er også naturister, men ikke nødvendigvis medlem af Danske Naturister.

Den første lørdag i maj

Det er ikke en bestemt dato, men derimod en bestemt dag. Det vil altid være den første lørdag i maj, hvor det i 2018 var d. 5 maj, og i 2019 er det d. 4 maj.

Så nu ved du fremadrettet hvornår det globalt, og derfor også nationalt set, er OK at smide klunset og gå ud i haven som vi blev skabt.

3 gode råd

I takt med at denne begivenhed bliver mere og mere populær, er der her 3 gode råd som du bør tage til dig, såfremt du overvejer at tage del i den ellers anderledes begivenhed.

 1. Pas på solen

Det er vigtigt du bruger masser af solcreme. Specielt hvis du ikke gør det i forvejen. Den første lørdag i maj er altså i foråret og ikke i sommeren, uanset om det gode vejr kan snyde lidt. Dette betyder at din hud er meget sart efter vinteren hvor mængden af sol har været knap.

 1. Undgå de farlige redskaber

Nu går det hele egentlig ud på at vi skal arbejde i haven, nøgne. Det er en selvfølge og du har nok regnet den ud, men pas nu på med de farlige haveredskaber. Det kan ses over en årrække at der sker flere uheld med haveredskaber på denne dag, end alle andre dage. Så vær forsigtig. De andre der har været ude for et uheld har muligvis tænkt det samme som dig, at de skal bare passe på redskaberne.

 1. Vær opmærksom på blufærdighedskrænkelse

Det kan godt være du er på din egen grund, og du ejer den jord og det område du befinder dig på, men derfor skal du stadig holde øje med lovgivningen.

Straffelovens §232 fortæller at naboer og forbipasserende godt kan, og har ret til, at føle sig krænket ved at se dig som du er. Der hvor du skal være særlig opmærksom er, at du helt skal undgå at berøre de intime lemmer, da dette meget nemt kan tolkes som noget decideret upassende og uhensigtsmæssigt.

Så sørg for at kende din have og/eller dine naboer godt, således du er sikker på ikke at krænke nogen.

Se muligheden

Se denne internationale begivenhed som en mulighed, for at udforske et område, du potentielt ikke har overvejet kunne være noget for dig. Mange mennesker kender ikke til friheden at gå udenfor i naturen helt uden tøj på, hvilket simpelthen bare er en fantastisk følelse.

Det er en frihed vi ikke kan beskrive. Så se det som en mulighed, så ved du om det er første eller sidste gang.

Sådan planter du dit første æbletræ

Der er bare et eller andet over æbletræer. Det er som om de gamle historier om vores bedsteforældre der stjal æbler fra naboens have, giver os et eller andet idyllisk blik af ældre rebelskhed.

Ligeledes scenariet om at gå ud i haven en søndag eftermiddag i de varme dage, og tage et æble fra ens eget træ. Det er som om at vi kan smage, at vi selv har ”skabt” æblet, og at det derfor smager lige lidt bedre. Dét vi kan smage, er selve oplevelsen.

Så lad os komme i gang med at plante de gode historier.

 

Selve plantningen

 • Plant om foråret, her er der største chancer for et succesfuldt æbletræ.
 • Undersøg grundigt hvor netop dét æbletræ du ønsker, gror bedst.
 • Der findes mange forskellige æblesorter, som ikke fungerer ens. Derfor skal du tjekke hvilken ”Hardiness Zone” den sort du gerne vil have, er i.
 • Et æbletræ bør plantes mellem 30 og 45 centimeter ned i jorden.
 • Æbletræer har brug for drænet jord. Jorden må helst ikke være våd, så den derimod er luftig. Her er jordkombinationer med ham og hø en god idé at benytte.
 • Vælg et solrigt sted til dit æbletræ. Dit æbletræ skal helst af seks eller flere timers sol om dagen.
 • Æbletræer er grådige. Derfor skal de helst plantes med en solid mellemrum på mindst 15 meter fra andre store træer og andre æbletræer

Før plantningen

 • Fjer ukrudt og andet haveaffald i 1 diameter ved træets position.
 • Sørg for at rødderne er vandede 24 timer inden plantning.
 • Brug ikke gødning ved plantetid, da det kan skade rødderne i starten.

Her har du altså de mest essentielle tips og tricks til at skabe et fantastisk æbletræ i haven. Et æbletræ er et robust træ når først det har plantet sig ordentligt i jorden, men det kan være skrøbeligt i starten.

Sådan undgår du ukrudt i haven

Vi har alle sammen prøvet det. At fjerne ukrudt fra vores dyrebare have ligger langt nede på listen over ting, vi gerne vil bruge vores søndag på. Ofte, så er det en tjans som der bliver udskudt i så lang tid, at det når at blive rigtig slemt. Når vi kommer til det punkt, så er det der hvor vi nærmest skal afsætte en hel dag til at få det fjernet.

Er der ikke en lettere måde?

 

Har du forstået ukrudt?

Ukrudt er ikke planter der virker helt som andre planter. I modsætning til frø og planter, så lever ukrudt af helt naturligt af vandet, fugten, varmen og de andre gængse forhold den nu har. Ukrudt kan nemlig passe sig selv, hvilket er grunden til at det er så svært at få afryddet én gang for alle.

Tricket består i at du skal forhindre ukrudtsfrø i at spire, hvilket vi kommer nærmere ind på hvordan du gør det.

 

Undulattricket

Ukrudtsfrø venter bare på at solen rammer dem, så de kan begynde at spire. Når solen står på dem, så begynder de at vokse – der er de aktive.

Så vi skal sørge for at dine ukrudtsfrø ikke får noget sol, hvor vi netop bruger dette simple trick. Du ved at undulater tror det er sovetid, hvis du smider et lagen over dem. Med andre ord, så er fuglene ikke aktive når de sover (selvfølgelig).

Du kan benytte dig af mulcher. Flis, aviser, pap, halm – hvad end der sørger for evigt skygge kan bruges. Der findes rigtig mange muligheder af mulcher, så du kan give dine ukrudtsfrø evig sovetid.

 

Pas på kemikalierne

Det er helt fint at bruge de hundrede forskellige flasker du kan købe i Bilka, som med garanti vil destruere ukrudtet. Men pas nu godt på dine planter.

At benytte sig af kemikalier bliver hyppigt et selvmål i de danske haver, da vi har det med at gøre det til et bombardement.

Sådan starter du din egen have

Du kan meget nemt starte din egen urtehave, også selvom du måske har haft problemer med at holde liv i din kaktus i vinduet.

Når du har læst denne lille artikel, vil du uden tvivl se at dine fingre er blevet lidt grønnere.

 

Placering

Du bestemmer selv hvad der skal karakterisere din have. Du bør dog have i tankerne, at stort ikke altid er godt. At have en pæn have kræver ikke oceaner af plads, så længe du nøje udvælger lokationen for dine planter.

Det er essentielt at finde et sted i din have, hvor der ca. er sollys mindst seks timer om dagen, og så skal der være godt drænet jord. Derfor kan du godt udelukke at plante klods op ad et stort træ og i nærheden af der hvor du samler dit regnvand.

 

Forberedelse

Når du har valgt placeringen i haven hvor der skal plantes, skal vi se lidt på noget forberedelse. Det kan nemlig betale sig ikke at kaste sig ud i plantningen med det samme.

Hvis din jord er tung som sand eller ler, så skal der masser af kompost til. Selv hvis din jord er i god stand, vil det være med til at give næringsstoffer til krydderurterne når de er i vokseværk.

Når du skal dyrke dine urter, så må du ikke bruge komposteret gødning, da der er høj kvælstof og vil reducere smagsoplevelsen markant.

Det er nemlig rigtigt. Dine urter vil vokse hurtigt, men smagen vil aftage, ved brug af for meget gødning af denne art.

 

Plantning og vedligeholdelse

Nu kan du gå i gang med at plante. Om det er frø eller planter du vælger at plante, er underordnet. Sørg for at vande med ca. 2 tommer vand hver uge og høst dine urter ofte.

På denne måde drukner du ikke dine planter, samtidig med at du bidrager til plantens vækst (ved at høste ofte).

Nu har du opskriften på din helt egen have – har du grønne fingre nu?

 

Laver du også disse fejl i din urtehave?

Det er ikke altid helt let at få grønne fingre. Det kan virke meget uoverskueligt, når først den ene plante er død efter den anden. Dette sker fordi vi laver begynderfejl – for det er faktisk ikke andet end det. Lige så snart du har styr på dine begynderfejl, så har du faktisk grønne fingre.

Vander du korrekt?

For meget, for lidt – for frustrerende når det sker. At vande planter for meget, specielt i urtehaven, er en fejl de fleste begår igen og igen.

Trick:

Inden vanding, så grav et lille hul der er 2 centimeter dyb, i nærheden af selve stammen/roden af planten. Hvis jorden er fugtig, kan du gemme vandet til senere.

Har du styr på jorden?

Ikke alt jord er ens. Jord kan have forskellige pH-værdier, og det er ikke alle planter der passer i alle typer jord. Du kan derfor finde i de fleste større supermarkeder en test, som finder ud af hvor høj en pH-værdi din jord har.

Efterfølgende kan du gå ud og finde planter til netop den jord.

Planter du for meget?

Det kan godt være du gerne vil have rigtig mange planter, så du rigtig kan føle dig selvforsynende. Men vidste du at en tomatplante kan bære gennemsnitligt 80 frugter? Og en enkelt zucchiniplante kan brødføde dine naboer over en hel vinter?

Én plante kan give rigtig meget. Så sørg derfor ikke at plante for meget.

Planter du kun frø?

Det er ikke alle planter der gror bedst, ved at blive plantet som frø. Broccoli, blomkål og tomater er bedre at plante som kimplanter og ikke frø.

Hvis du føler du har forsøgt uden held at plante de 3 ovennævnte planter, så vil du have større chance for succes ved at plante dem som kimplanter.