Græskarudskæringer er noget vi alle sammen let kan blive fascineret af, da det naturlige lys kombineret med græskarrets gule og orange farver, giver den her helt fantastiske kontrast til det dagligdagens mørke.

Men frygt ej, for det er faktisk ikke så svært at lave et pænt græskar som du kan stille foran hoveddøren. Det kræver en anelse tålmodighed og så skal du vide hvilke redskaber du har brug for.

De 5 forskellige dekorationer og de bedste tips hertil

Ved de 5 typer af dekorationer vil du på overskuelig vis finde ud af hvad der kræves, hvor svært det er og hvordan det udføres.

Græskarudsmykning

Sværhedsgrad: 1/5

Redskaber: Lim og diverse til udsmykningen

Vi starter med det helt basiske ”klippe-klistre”. Det er en god måde at få børnene til at synes det er sjovt, og på den måde få det til at blive en tradition i familien, at dekorere græskar. Her kan du bruge perler, glitter, pailletter, bånd og hvad den kreative del af hjernen ellers kan komme på.

Vigtigt: Her har du brug for en rigtig god lim der skal kunne holde til det danske vejr.

Græskarmaleri

Sværhedsgrad: 2/5

Redskaber: Pensel og maling

Ganske simpelt. Græskarret er dit lærred. Så lad kreativiteten flyde ud i hænderne og komme ud i form af et smukt maleri på græskarret. Denne type er også rigtig god til børn. Her kan du med fordel anskaffe selvlysende maling, for at krydre det lidt til de sene timer på døgnet.

Vigtigt: Vask græskarret godt inden du begynder at male på det. Hvis der er støv og snavs så vil malingen klumpe. Mal dit græskar i lag, selvom det kræver lidt tålmodighed, og så skal græskarret have lov til at lufttørre inden hver gang du ønsker at male.

Græskarudskæring

Sværhedsgrad: 3/5

Redskaber: Ske, kniv og en stor skål.

Her kommer det som vi ser hyppigst. Græskar med fine udskæringer der ligner et uhyggeligt ansigt, hvor der er et lille levende lys indvendig. Her kræver det selvfølgelig længere tid, og så kræver det også en anelse mere dygtighed end ved de andre.

Lan en cirkulær åbning i toppen af græskarret. Herefter skal du grave alt hvad græskarret har af gode sager indvendigt, ud. Dette kan du selvfølgelig bruge til noget lækkert mad når du er færdig med dekorationen.

Når græskarret er udhulet med skeen, skal du nu bruge kniven. Nu er du nemlig klar til den sjoveste del af det hele, nemlig udskæringen.

Pro tip: Tegn på græskarret først, og skær efter linjerne. Det er meget svært at gøre det hele i ”frihånd”. Men hvis du tegner det uhyggelige ansigt, flagermusen eller hvad der nu ønskes at blive skåret ud, så bliver det hele meget lettere.

Vigtigt: Brug en blyant til at tegne på græskarret, hvis der stadig er tegnet på det efter du har skåret (hvis det ikke blev præcist nok), så kan du let få det af igen. Derudover skal du bruge en rigtig skarp kniv, som helst har et rigtig godt greb.

Græskarboring

Sværhedsgrad: 4/5

Redskaber: Boremaskine, skål, kniv og en ske

En atypisk men også ualmindeligt flot måde at dekorere sine græskar på. Hvis du gerne vil have et græskar der er anderledes end dine naboer, så er det klart dette du skal prøve. Du starter med at skære en åbning i toppen af græskarret og udhule det – nøjagtigt som var det ved udskæringen.

Herefter kan du med fordel tegne på græskarret, og så bore i det efterfølgende. Mandaladesigns ser fantastisk ud på sådan et græskar, og så er det tilmed ganske let at lave.

Vigtigt: Vær tryg ved boremaskinen og være rolig.

Græskarskulptur

Sværhedsgrad: 5/5

Redskaber: Ske, kniv, skål, lim og spisepinde

Ved en skulptur stabler du flere græskar, som kan have hver deres udskæring. I princippet, så gør du ligesom md græskarboringen og græskarudskæringen. Udhul græskarret, tegn dit mønster og begyndt på den sjove del.

Når du har 2 eller flere græskar som skal stables, så skal du sætte dem fast med spisepinde. De skal mases igennem et græskar til det går gennem et andet, så det sidder fast.

 

Nu er du parat til at lave et græskar så pænt, at naboerne lige smugkigger en ekstra gang når de går forbi.